Komondor

Komondor

Som trofast venn har komandoren arbeidet ved de ungarske gjeternes side i uminelige tider. Dens store ansvar var å holde tilsyn med dyreflokkene.

HISTORIK
På 800-tallet kom rasen til den nåværende Ungarn fra Uralberget i forbindelse med folke vandringene. Skriftene fra 1500-tallet brukerordet «komandor» for å angi en ungarsk gjeterhundrase. I 1815 finnes den første tegningen ev rasen. Komandorens rasestandar er den første som ble utarbeidet i ungarn.

I opptreden er den en trofast, modig og hengjiven vakthund. Dag og natt våker den over flokken, huset eller gården. Man må være oppmerksom på at komandoren er mye i ro. Den utfører sitt arbeid uten store bevegelser,og finner seg posisjoner hvorfra kontrollere sit område. Mot familiens meddlemer (spesielt barn) og hjemmets andre dyr er den en sann og trofast venn, men mot fremmede er den utilregnelig. Verken dens oppførsel, kropsspråk eller dens lyder røper at det er noe den ikk liker. Hvis man begynner tidlig med tilvenning, kan også komandoren få tillit til fremmede. Rasen er forselvstendig til å finne glede i vannelig lydighetsdressur. Å ha en slik hund krever stor plass både inne og ute. En komandor hører ikke hjemme i en lelighet.

Rasestandard

Det man først legger merke till er hundens mektige, styrkefulle, robuste og imponerende holdning, og den lange pelsen som dekker hele kroppen.

Pelsen har to tendenser: det ullaktige, hvite håret danner snorrer eller bånd. Det er sybelig på langt hold at det er en hund som kan motstå de mest ekstreme værforhold.

Nessepeilet,leppene og øyelokkene skal være mørkt pigmentert.

Pleien av pelsen krever enormt arbeid. Som valp har den en luftig og lett pels. Mellom 4-9 mnd. er pelsen teddybjørnlignende. Ved 9 mnd alder begynner snorene å dannes, og etter den tiden skal pelsen aldrig gres eller børstes. Snorene må bare deles og holdes rene. Komandorens pels er ferdig utvokst ved 5 års alderen. Gjenomsnittshøude og vekt: Janner 80 cm,55 kg. Tisper 70 cm,45 kg.

Andre kommentarer

I fuktig kystklima kan rasen lett pådra seg hudproblemer, og her må man være særdeles nøye med å holde huden så tørr som mulig.