Lhasa apso

Lhasa apso

En robust hund selv om den er liten.
Den har skarp hørsel, og er en meget god vakthund. Den overdådige pelsen er et av rasens viktigste kjennetegn.

Lhasa apso er en hunderase som ble satt stor pris på i opprinnelseslandet. Den ble oppdrettet som selskaps- og vakthund i de tibetanske hjemmene og i klostrene. I følge gammel overtro skremte denne hunden vekk onde ånder og brakte eieren fred og lykke.

En lhasa apso er meget vaktsom og årvåken. En viss mistenksomhet overfor for fremmede er karakteristisk for rasen. I tillegg er den kjent for å leve svært lenge.

Rasestandard

Opprinnelsesland: Tibet. Hjemland: Storbritannia. En lhasa apso er en velbalansert og robust hund med rikelig pels. Den skal være glad og selvsikker. Den er årvåken og likevektig, men er noe reservert overfor fremmede.

Hodet skal være dekket med pels som også faller ned over øynene. . Skallen smal med middels stopp. Øynene skal være mørke, ovale og middels store. Ørene skal være hengende og dekket med pels.

Kraftig og godt buet hals. Lengden brystet til sittebeinsknuten skal være større enn skulderhøyden. Kraftig lend. Rette forbein dekket med pels. Velutviklet og velvinklet bakpart med godt utviklet musklatur. Rikelig dekket med pels. Parallelle haser, ikke for tett sammen. Runde kattepoter med kraftige tredeputer. Potene er rikelig dekket med pels.

Halen er høyt ansatt og besatt med rikelig, lang pels. Bæres godt innover ryggen, og har ofte en knekk ved halespissen.

Frie og utvungne bevegelser.

Pelsen er en rikelig dekkpels som er lang, tung, rett og hard. Moderat med underull. Tillatte farger er gylden, sandfarget, honning, mørk gråblå, skifergrå, røykfarget, flerfarget, sort, hvit eller rødbrun

Mankehøyde; Hannhund 25,4 cm, tispe noe mindre.

Andre kommentarer