Malteser

Malteser

Malteseren er den eldste europeiske miniatyrhunderasen. Den fins beskrevet ca år 200 f.kr. under navnet canis melitaeus. Det nåværende rasenavnet er en feiloversettelse, og øya Melita, nå Meleda, i Adriaterhavet er rasens hjemsted. På 1600- og 1700-tallet ble malteseren avlet ned i størrelse, så kraftig at dens livskraft og reproduksjonsevne ble sterkt nedsatt, men ved hjelp av andre miniatyrhunder lyktes det å rekonstruere rasen. Malteseren er med sin flotte, hvite pels en meget vakker hund. Elskelig, hengiven og med et behagerlig vesen. Den er en populær selskaps- og utstillingshund over hele verden.

Malteseren er en oppsiktsvekkende elegant og i øynefallende hund. Den er en meget liten og søt, og er du snill med den har du fått en meget god venn. Denne hunden passer best i et roligere miljø, helst ikke med småbarn. Den passer godt hos litt eldre mennesker, eller noen som bor alene. En meget søt og artig hund!

Rasestandard

Opprinnelsesland: det sentrale middelhav. En malteser er liten med langstarkt kropp med svært lang, hvit pels. Meget elegant hund med stolt holdning. Rasen er livlig, hengiven svært rolig og meget intelligent.

Middels stort hode der snutepartiet skal være 1/3 av hele hodets lengde. Flat skalle. Markert stopp og øyenbrynsbuer. Sort nesebrysk og stamme, velpigmenterte lepper. Store, mørkebrune øyne med sorte øyenlokkskanter og livlig uttrykk. Høyt ansatte ører, brede ved ørefestet. Trekantet, lange. Skal ligge godt inntil hodet.

Rektangulær kropp, velutviklet brystkasse med moderat buede ribben. Lett oppstrukket buklinje, markert manke. Rett rygg med velutviklet lend og kryss.Velvinklet skulderparti, rette og parallelle forben. Relativ kraftig benstamme. Velvinklede bakben med gode muskler. Potene skal være runde og kraftige med godt hvelvede tær med pels imellom. Sorte tredeputer og klør.

En malteser beveger seg med litt korte, svært raske skritt. Kan virke svakt rullerende.

Halen er høyt ansatt, bæres i bue over ryggen med haletippen såvidt i berøring med krysset

Pelsen er meget rikelig uten underull. Den er silkeaktig, glinsende, tykk, tung, meget lang og rett. Lange barter og skjegg. Pelslengden minst lik skulderhøyden. Midtskill langs ryggen fra hode til hale. Tillatt farge er ren hvit, men en blekt elfenbensfarget skygge er tillatt.

Mankehøyde; Hannhund 21-25 cm, Tispe 20-23 cm

Andre kommentarer