Manchester terrier

Manchester terrier

Manchester terrieren er et ideelt valg for den som ønsker seg en liten, hardfør hund, og samtidig er en sporty turkamerat. Den lever lenge (regn men 15 år), og er sjelden syk. Manchester terrieren passer best som familiemedlem.

Opprinnelse og hitorie: Manchester terrieren kan spore sine forfedre tilbake til den gamle jakthunderasen black-and-tan terrieren, som i Nord-England gikk for å være den beste rottehunden som fantes. Manchester terrieren var engang nær besleket med en hvit engelsk terrier som nå synes å ha forsvunnet, antakelig pga. dens tendens til døvhet. Men manchester terrieren har utviklet seg til å bli en pålitelig selskapshund, som har beholdt sine jaktinnstinkter samtidig som den passer meget bra i et hjem hvor de vil ha en kvikk, livlig kjæledegge. Den er også ualminnelig snill mot barn.
Før i tiden ble manchester terrieren og den engelske toy terrieren utstilt som black-and-tan terriere; det var bare vekten so var forskjellig på de to rasene. Den engelske toy terrieren er nå anerkjent som egen rase i Europa, mens rasene fortsatt går om hverandere (som toy og standard) i USA.
Endel manchester terrriere ble eksportert fra England til USA, Canada og (senere) til Tyskland på 1800-tallet, og man mener at manchester terrieren har litt av æren for frembringelsen av dobermannrasen, iallfall hva angår den korte, skinnende black-and-tan pelsen. Det var før i tiden vanlig å kupere ørene på manchester terrieren, men dette ble forbudt i England i 1895

Rasestandard

Helhetsinntrykk: Kompakt med god benstamme, og uten enhver likhet med whippet. Kort kropp med svakt konveks lendbue; smalt, dypt bryst med godt buede ribber; godt oppsvinget buk. Farge: Sort-og-tan med klart skille mellom fargene. Dyp tanfarge skal finnes på nedre del av snutepariet, som kinnflekker og pletter over øynene, på halsens forside, forbrystet, forbena nedenfor håndleddet, bakbenas innside og rundt analåpningen. Langsgående sorte striper på tærne og sort tommelfingermerke like over potene. Hale: Kort og tykk ved ansatsen, avsamlende mot spissen; høyt ansatt, må ikke bæres over rygglinjens forlengelse. Poter og ben: Små, hvelvede, langt ovale poter. Tørre skuldre, skråstilte. Godt tilbakelagte albuer, rette underarmer. Bakbena paralelle sett bakfra, god knevinkel. Klørene er lange.

Andre kommentarer

Manchesteren er opprinnelig en rottejeger. Derfor er den ivrig på mus,rotter og annet smått.Manchesteren er en liten rase i Norge, det er ca 80- 100 hunder.