Mellompuddel

Mellompuddel

Mellompuddelen er svært lik storpuddelen, som er «originalen» i puddelfamilien. Felles for alle fargevariantene er at den skal være ensfarget.

Frankrike regnes for å være opprinnelseslandet til rasen, men hvordan den ble krysset frem diskuteres den dag i dag. Den har blitt brukt som vannapporterende hund, og ble klippet i den tradisjonelle frisyren med løvemanke og dusker på ben, over nyrene og på halen. Frisyren hadde en praktisk funksjon: Det skulle være lett for hunden å manøvrere i vannet, og kroppen ble beskyttet av pels rund brystkasse, ledd og nyrer mot kulde og gjedder. Rasen var tidligere endel grovere i kroppsbygningen enn i dag.

Mellompuddelen er en allsidig hund, som tåler lange turer. Den liker å få bruke hjernen, og er lettlært både i tradisjonell dressur, agility og sirkuskunster.

Et av de største fortrinnene med rasen, er at den ikke røyter. Dette gjør at enkelte allergikere likevel kan ha hund i huset. Pelsen må stelles og klippes regelmessig, ellers blir den fort flokete og «overgrodd».

Rasestandard

Opprinnelsesland: Frankrike. En puddel er nær kvadratisk bygget og velproporsjonert. Den har et intelligent uttrykk; er våken og aktiv, med elegant og stolt reisning.

Elegant hode med rene linjer. Rett neserygg. Snutepartiet er kraftig, elegant, men ikke spisst.  Den nedre profil dannes av underkjeven og ikke av overleppens kant. Sort nesebrusk hos sorte, hvite og grå hunder;
brun hos brune.  Hos aprikosfargede kan fargen variere fra mørk brun til helt sort. Svært lite markert stopp.

Øynene skal være plassert i høyde med stoppen og er svakt skråstilte med et livlig uttrykk. De skal være sorte eller meget mørkebrune hos sorte, hvite, grå og aprikosfargede hunder.  De kan være mørk ravfargede hos brune. Temmelig lange ører som faller langs kinnene. Ørene er flate og blir bredere nedover.  Avrundet i nederkant og dekket av et bølget og svært langt hårlag.

Kraftig hals, middels lang og velproporsjonert. Moderat markert manke.  Skulderen skal være skråstift og muskuløs. Forbenene er helt rette og parallelle sett forfra, elegante og muskuløse med god benstamme. 

Brystbenspissen lett fremtredende og er forholdsvis høyt plassert.  Brystdybden når til albuen. Kort rygg, harmonisk overlinje. Buk og flanker opptrukket, uten myndepreg.  Avrundet, men ikke fallende kryss.

Meget muskuløse og sterke lår.  Bakbenene parallelle sett bakfra, med velutviklede og godt synlige muskler.  Tilstrekkelig vinklede haser. Temmelig små, sluttede poter med kort oval form. Tærne er godt buet, senete og kompakte.  De er forsynt med svømmehud og står loddrett på tredeputene som er harde og tykke.

Ganske høyt ansatt hale, i linje med lenden. Når hunden er i bevegelse bæres halen skrått oppover. Bevegelsene skal være lette og fjærende, aldri lange og flytende.

Ullpuddelens pels skal være rikelig av en struktur som er fin, ullaktig og godt kruset. Den er tykk, godt fyldig, av ensartet lengde og danner regelmessige, velfriserte krøller. 

Snorpuddelens pels skal være rikelig av en struktur som er fin, ullaktig og tett.  Den danner meget karakteristiske snorer som har ensartet lengde. De bør være minst 20 cm lange, jo lengre dess bedre. 

Tillatte farger for CACIB er sort, hvit, brun, grå, rød og aprikos. Fargene blå, creme og café au lait finnes også men er ikke godkjente for Cert.

Mankehøyde: 35 – 45 cm.

For å lese FCI-standarden, kan du gå inn på Puddelklubben sine sider: www.puddelklubb.no

Andre kommentarer