Mops

Mops

Mopsen er en barnevennlig, livlig og glad hund med sjarm, utstråling og intelligens. Den passer godt sammen med barn og andre husdyr. Den blir omtalt som «multum in parvo» (latin for mye hund i lite format) som passer mopsen veldig bra, siden personlighet, sjarm og ikke minst ansiksuttrykk er ulik fra enhver mops til en annen. Den er full av energi og morsomme påfunn. Har du en mops, er du garantert dager fulle av latter. Mopsen er hundeverdenens klovn, noe den trives svært godt med.

Mopsen er ikke en typisk turhund eller fjellklatrer, men den er en energisk hund som trenger mer mosjon enn andre hunder på sin størrelse.

Mopsen røyter også en hel del.

Litt Historie:
HJEMLAND: England – OPPHAVSLAND: Kina

I store deler av Øst Asia har det i uminnelige tider eksistert en liten, korthåret og flatneset hund med halen ringet over ryggen. Dette er den såkalte happahunden, som er mopsens stamfar. Mopsen kom til Frankrike med den tyrkiske handelsflåten i 1533, omtrent på samme tid som den første gang fant veien til Holland via handelsforbindelser med Øst Asia. Rasen ble fort svært populær. Pelsfargen ble satt i forbindelse med fargen på huset Oranienburg, og hunden ble derfor opphøyet til hoffhund hos Wilhelm av Oranien. Da Wilhelm III og Mary av Oranien dro til England for å bestige tronen i 1689, hadde de med seg flere mopser, og slik ble mopsen hoffhund også her. I 300 var rasen svært populær, men så begynte det å bli gradvis færre av disse hundene.

I 1864 var det så få mopser at dronning Victoria hadde problemer med å finne et eksemplar til sin kennel. Ca 20 år senere ble det dannet en egen klubb i England som skulle redde rasen. Dette avlsarbeidet har ført til den mopsen vi har i dag.

Rasestandard

Mopsen skal være avgjort kvadratisk og kompakt bygd. Den er «multum in parvo», samlet og med kraftig muskulatur. Til karakteren veldig sjarmerende, verdig og intelligent. Den skal ha et jevnt temperament og være glad og livlig.

Hodet skal være stort og rundt. Nesespartiet skal vara stumpt, kort og kvadratisk, men ikke oppneset. Tydelige markerte rynker. Øynene skal vara mørka, veldig store og runde med et mildt og våkent uttrykk. Veldig klare. Når da hunden er ivrig – fulle av glød. Ørene skal være tynne, små og myke – som svart fløyel. De finnes to forskjellig øretyper: 1) Rosenører – små hengeører med en brett som får øret til å folde seg bakover slik at øregangen synest. 2) Knappeører – Framovebøyde med fremste raden intil kinnet og ørespissen tett intil hodet. Knappeører skal foretrekkes.

Mopsen skal være lett underbitt med bred underkjeve der tennene sitter på en nesten ben linje. Skjev hake med tenner og tunge som synest, er absolutt ikke ønskelig. Halsen skal være kraftig og grov med lett, muskuløs nakke. Halsen skal vara tilstrekkelig lang for å kunne bære hodet stolt.

Pelsen skal være fin, glatt, myk, kort og glinsende. Hverken hard eller ullet. Av farge kan den være sølv, aprikos, fawn (gul) eller svart. Hver farge skal være så ren og klar slik at kontrastene mellom farge, maske og ål viser tydelig. Tegn skal være tydelig markerte. Snutepartiet eller masken, ørene, tommelmerket i pannen, kinnflekkene og ålen (svart stripe som strekker seg fra nakkeknølen til haletippen) skal være så svart som mulig. Svarte mopser skal være klart og rent helt svarte.

Idealvekt er fra 6,3 – 8,1 kilo.

Andre kommentarer