Norsk elghund grå

Norsk elghund grå

Den grå elghunden er en typisk spisshund, med tett kort kropp, kvadratisk bygning og god reisning. Full av kraft og stolthet.

Rasen har vært brukt i nærmest all slags storviltjakt gjennom tidene. I følge gamle myter var hunden stri, også mot folk, om den var en riktig god elghund. Dette er selvsagt gammel overtro!

Dagens elghunder har et meget godt gemytt, er hengiven overfor sin eier, og er en meget trivelig familiehund. Den setter stor pris på mye mosjon.Den er likevel systematisk avlet frem som jakthund, og en elghund som ikke brukes til jakt blir vel ikke den aller lykkeligste hunden!

Rasestandard

Hjemland: Norge. Elghunden er en modig, djerv og energisk hund. Den er en typisk spisshund med tett, kort kropp og spenstig reisning. Pelsen er tett og rik, og haler er godt rullet over ryggen.

Hodet er kileformet med lett markert stopp. Nesebrusken sort. Øynene er mørk brune, og på ingen måte framstående. Ørene er høyt ansatte og relativt små. De er stivt oppstående, men lett bevegelige og spisse i toppen.

Forbeina er sterke og rette. Bakbeina er sterke og kraftige. Parallelle sett bakfra og med moderat vinkling. Potene er forhodsvis små og tettsluttede.

Kraftig hals med god reisning. Rett overlinje. Kraftig og bredt kryss. Nesten rett underlinje. Halen er kraftig og høyt ansatt. Den er relativt kort og tett behåret uten fane. Halen er hardt opprullet over ryggen, og det ytterste ledder kan ikke rettes ut hos den voksne hunden. Bevegelsene til en elghund er lette og effektive. Parallelle sett forfra og bakfra.

Pelsen er middels lang, tett og stri uten krøll. Kort og glatt på hodet og beinas forside. Myk underull. Tillatt farge er mørkere eller lysere grå. Gråfargen dannes av de sorte spissene på dekkhårene, og er lysere på bryst, buk, bein, halens underside, under haleroten og i selemerket (5 cm loddrett stripe fra manke til albuen der dekkhårene ikke har sorte spisser). Ren, lys grå underull.

Mankehøyde; hannhunder 52 cm., tisper 49 cm. (ideelt).

Andre kommentarer

En elghund er en jakthund, og bør anskaffes med dette som formål.