Norsk elghund sort

Norsk elghund sort

Norsk elghund sort er en gammel rase som har utviklet seg fra lokale spisshundraser i grensetraktene mellom Norge og Sverige. Den har eksistert som egen rase siden midt på 1800-tallet, men er ganske sjelden både i Norge og ellers i Norden.

Den sorte elghunden er en typisk jakthund som ofte brukes til elgjakt. Den er noe striere i gemytt og mindre hengiven enn den grå elghunden.

Rasestandard

Hjemland: Norge. Også den sorte elghunden er en modig, djerv og energisk hund. Den er en typisk spisshund med tett, kort kropp og spenstig reisning. Pelsen er temmelig glattligende , og haler er godt rullet over ryggen.

Hodet er kileformet med tydelig markert stopp, dog ikke skarp. Øynene er helst mørke brune, og på ingen måte framstående. Ørene er høyt ansatte og relativt små. De er stivt oppstående og spisse i toppen.

Forbeina er senesterke og solide, men ikke grove. Bakbeina er sterke og kraftige. Parallelle sett bakfra og med moderat vinkling. Potene er forholdsvis små og noe ovale. Har ikke sprikende tær.

Middels lang hals. Rett overlinje. Muskuløst og bredt kryss. Nesten rett underlinje. Halen er høyt ansatt. Den er kort, tykk og tett behåret uten fane. Halen er hardt opprullet over ryggen. Bevegelsene til en sort elghund er lette og effektive. Parallelle sett forfra og bakfra.

Pelsen er tett og stri, men glattliggende. Tett og glatt på hodet og beinas forside. Noe lengre pels på bryst, hals, lårenes og forbeinas bakside samt halens underside. Pelsen består av lengre strie dekkhår med myk sort underull. Fargen skal være ren, glinsende sort. Litt hvitt i bryst og på tær er tillatt.

Mankehøyde; hannhunder 46-49 cm. (ideelt 47 cm.), tisper 43-46 cm. (ideelt 44 cm.).

Andre kommentarer

En sort elghund er en jakthund, og bør anskaffes med dette som formål