Nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever

Dette er en forholdsvis ny rase som kommer fra Canada, og rasen blir populært kalt for toller. I Norge finnes det ikke så mange av rasen, men den blir stadig mer populær.

Tolleren er en ivrig og livlig hund, og den har et høyt aktivitetsnivå. En god representant for rasen skal virke oppvakt og ha en hurtig, rusende arbeidsform. Utholdenheten er likevel stor. Tolleren skiller seg litt fra de andre retrieverne fordi den ikke bare har i oppgave å apportere skutt og skadeskutt vilt, men også skal lokke endene i vannet inn mot stranden slik at de kommer innenfor skuddhold. Denne arbeidsoppgaven blir utført ved at hunden leker på stranden, forsvinner litt og kommer tilbake til vannkanten for å leke videre. På denne måten blir endenes nysgjerrighet vekket. En toller er altså også en leken hund.

Rasestandard

Opprinnelsesland: Canada. Tolleren er en middels stor, kraftfull, kompakt, velbalansert og muskuløs hund. Under arbeide har hunden en hurtig og rusende arbeidsform med hodet båret nesten rett ut i nivå med ryggen og med den kraftig behengte halen i konstant bevegelse. Tolleren er meget intelligent og har stor utholdenhet. Den er en sterk og dyktig svømmer og har en naturlig og intens lyst til å apportere på land og fra vann. Lekefullheten er vesentlige kvaliteter for «toller» – evnen (tolling = lokke/lure)

Renskåret, lett kileformet hode. Den brede skallen er kun lett rundet. Nakkenølen er ikke utpreget og kinnene flate. Hodets størrelse må stå i forhold til kroppen. Stoppen er moderat. Behåring på snutepartiet er kort og fin. Kileformet nesebrusk med neseborene vel åpne. Fargen skal tilsvare pelsens eller være sort. Kjeven skal være sterk nok til å bære en fugl av god størrelse. Bløt munn er av vesentlig betydning.

Øynene skal være plassert godt adskilt, mandelformede og middels store. Fargen er ravfarget til brun. Vennlig uttrykk, våkent og intelligent. Huden rundt øynene skal ha samme farge som leppene.

Ørene er trekantede av middels størrelse, høyt ansatt og langt tilbake på skallen med basis lett reist. Saksebitt der et komplett tannantall er påkrevet.

Muskuløs og godt ansatt hals av middels lengde. Muskuløse skuldre med skuldrebladene godt tilbakelagt. Dette skal gi god manke, som skråner mot en kort rygg. Forbenene skal være som parallelle søyler, rette og med sterk benstamme. Mellomstore poter med kraftig svømmehud. De er tette og runde med godt buede tær og tykke tredeputer. Muskuløse, brede bakben med et firskårent utseende. Meget muskuløse lår. Knærne er velvinklet.

Halen på en toller følger kryssets naturlige, meget lette helning, bred ved haleroten med flott, kraftig fane. Halespissen må minst nå til hasene. Halen kan bæres under overlinjes nivå, unntatt når hunden er oppspilt, da bæres den høyt over, men uten å nå ryggen.

Tolleren kombinerer inntrykket av styrke med frie og spenstige bevegelser. Den viser god skrittlengde fremme og kraftig driv bak.

Tolleren er oppdrettet for å apportere fra iskaldt vann og må ha en vannavstøtende dobbelpels av middels lengde og mykhet med en bløtere, tett underull. Pelsen kan være lett bølget på ryggen, men må ellers være glatt. Noen vinterpelser kan danne lange, løse krøller på halsen. Fanene er bløte på halsen, bak ørene og på baksiden av lårene. Forbenene har moderate faner. Fargen er varierende avskygninger av rød eller oransje, faner og undersiden av halen er lysere. Vanligvis er minst ett av følgende felt hvite: haletippen, potene, brystet og bliss. Pigmentet på nesen, lepper og øyekant, skal være kjøttfarget tilsvarende pelsen eller sort.

Mankehøyde: hannhund 48 – 51 cm., tisper 45 – 48 cm, + eller – 3 cm er tillatt. Vekt: hannhund ca. 20 – 23 kg, tispe ca. 17 – 20 kg.

Andre kommentarer