Old english sheepdog

Old English Sheepdog – populært kalt Labbetuss i Norge – er en kraftig mellomstor gjeterhund med mye pels. Karakteristisk for rasen er stor utholdenhet og et rullende energibesparende ganglag når hunden passer og traver. Disse hundene er intelligente, de har en robust psyke og er kjente for alltid å være i godt humør.

Old English Sheepdog egner seg godt som familiehund. Den vil ha et sterkt ønske om å være med familien sin på det som skjer, enten det er turer, på kjøkkenet eller foran TV’en. Dette er godmodige hunder som er pålitelig og tilpasningsdyktig.

De fleste veier fra 30 til 40 kg og har en skulderhøyde på minimum 56 cm for tisper og minimum 61 cm for hannhunder. Størrelsene på hundene varierer likevel en god del. Fra en liten tispe på bare 25 kg, til store hannhunder som veier over det dobbelte. Fra gammelt av har alle størrelser vært like verdifulle og nyttige. De små ble brukt til gjeting, de store til vakthold.

Old English Sheepdog er fra gammelt av en gjeterhund. Selv om rasen vesentlig er holdt som kjæledyr de siste hundre årene, er gjeter og varslingsinstinktene i god behold. Den vil gjete sin familie og varsle når det kommer fremmede.

Det sies at en times mosjonering daglig er tilstrekkelig for en Old English Sheepdog. Det er viktig å huske at det opprinnelig er en gjeterhund med kapasitet til å løpe timevis i strekk.

3–4 timer med pelsstell i uken må du regne med når du har anskaffet deg en Old English Sheepdog. En gang i uken må du børste igjennom pelsen helt innenifra og ut med en stålbørste, karde eller en stålkam. Tover og floker dras fra hverandre med fingertuppene før de gres ut. Har du klippet pelsen helt ned bruker den omtrent ett år på å vokse ut i full lengde igjen, men selv om pelsen i denne perioden er kortere trenger hunden fortsatt å bli børstet hver uke. Til daglig binder man håret foran øynene opp slik at hunden ser bedre.

Når en Old English Sheepdog opplever kontakt- og lydighetstrening som morsomt er det bare eierens fantasi og utholdenhet som setter grenser for hva denne hunden kan lære.

Rasestandard

Andre kommentarer