Petit basset griffon vendeen

Petit (liten) basset (lav til marken) griffon (strihåret) vendeen (kommer fra vendeen i Frankrike).

Petiten er en liten, selvstendig, vennlig, lystig og modig hund med et sterkt jaktinstink. Som de andre bassetrasene vil den gjerne ha selskap av mennesker og andre hunder. Men den går sammen med andre dyr også.

Den er livlig og har stor utfoldelses trang og trives i en aktiv familie. Den blir gjerne med på en treningstur. Petiten er en typisk «nesehund», den liker spor og annet søksarbeid. Den er intelligent og lærer like fort det som er galt som det som er riktig.

Pelsen til petiten krever napping når den slipper pelsen. Til utstilling må den yterligere finpuss til. Klørne må klippes da de ikke slipes naturlig.

Rasestandard

Opprinnelsesland: Frankrike. Liten, kvikk og sterk hund med svakt rektangulær kroppsbygning. Halen stolt båret. Sri og lang pels uten å være overdreven. En petit er en ivrig jakthund, modig, liker busker og kratt. Lærevillig, men egenrådig og temperamentsfull.

Svak hvelvet skalle som hverken er særlig langstrakt eller bred, og med godt utviklet nakkeknøl. Markert stopp. Leppene er dekket av kraftig skjegg. Mørke øyne som er temmelig store og intelligente uten hvitt. Buskete øyenbryn som faller fremover, må ikke dekke øynene. Myke, rette og tynne ører som er svakt avrundede i spissen og dekket av langt hår.

Lang, kraftig, muskuløs, godt ansatt ved skuldrene og uten løs halshud. Hodet stolt båret. Forlemmene har kraftig benstamme i proposjon til størrelsen. Muskuløse og svakt avrundede lår. Kraftig haser som er moderat vinklet – aldri helt rette. Ikke for store poter som er godt sluttede med harde tredeputer og kraftige klør. Velpigmenterete tredeputer er ønskelig.

Rett og fast overlinje. Muskuløs lend. Meget muskuløst og ganske bredt kryss. Høyt ansatt hale som er ganske bred ved roten og smalner gradevis mot spissen. Forholdsvis kort og sabel formet. En petit har meget frie og lette bevegelser.

Stri pels som ikke er for lang. Den er aldri silkeaktig eller ullen. Tillatte farger er sort, flekket med hvitt; sort med rød og gul; sort med sobel; rødgul flekket med hvitt; rødgul med sort sadel og hvite tegninger; rødgul med sorte hårspisser og hvitt; sobel med sort. Tradisjonelle navn: kaninfarget, ulvefarget, grevlingfarget eller villsvinfarget.

Mankehøyde: 34-38 cm +/- 1 cm Vekt: ca 12-15 kg

Andre kommentarer

Man bør drive med jakt når man skaffer seg en petit da det er dette den er avlet for.