Phaléne

Phaléne

Phaléne og papillon er to varianter av samme rase, der papillon har stående ører mens phalénen har hengende ører. Dvergspanielen er trolig stamfaren til både phaléne, som var den opprinnelige varianten, og papillon. Phalèner og papilloner kan bli født i det samme kullet, men phalènen er ikke så populær som varianten med stående ører, men i den senere tid har den økt i popularitet. Selvom disse variantene er av samme rase holdes de separat både i utstillingssammenheng og i avl. Ved å pare phaléne og papillon får man halvstående ører som er høyst uønsket.

Fra 1500-tallet til tidlig på 1800-tallet var phaléne aristokratiets yndlingshund. De fleste papillons er perfekte flue- , bille- , muse- og småfugljegere. På 15-1800-tallet tok de lus , lopper og annet småkryp i sengene og hvor det ellers befant seg . I våre dager er heldigvis akkurat denne egenskapen unødvendig, men jaktlysten kan utnyttes i trening av lydighet eller agility.

En phalene er kvikk , lærenem og livlig. Som turkamerat er en phalène alle tiders. De har ingen problemer med å være med på lange turer til tross for størrelsen . Den elsker utendørsaktiviteter, men er samtidig så liten at den godt kan leke og få mosjon på et begrenset område.

Både papillon og phaléne gjør det godt både på lydighets- og agilitykonkurranser. (Sveriges første lydighetschampion var en papillon).

Rasestandard

Opprinnelsesland: Frankrike/Belgia. En papillon er en liten dvergspaniel med lang pels. Den er livlig og elegant, men likevel robust med lette, elegante bevegelser.

Hodet skal være i harmoni med kroppens størrelse med godt markert stopp. Øynene er mørke, ganske store, åpne men ikke utstående og svært uttrykksfulle. I hvile er ørende høyt ansatt , betraktelig over øyelinjen . De bæres hengende , men er svært mobile . De er dekket med bølgende pels som kan bli svært lang og bidrar til phalènens tiltalende utseende.

Forlemmene er rette med fin benstamme. Parallelle sett forfra. Baklemmene er rette sett bakfra med fin benstamme. Potene er ganske lange harepoter med kraftige klør som fortrinnsvis skal være sorte. Fin pels mellom tærne. Bevegelsene til en papillon skal være stolte, frie, ledige og elegante.

Pelsen er rikelig, skinnende, bølgete og uten underull. Den ligger flatt mot kroppen og er meget svakt bølget. Pelsen er kort på hode snute, forsiden av bena og fra haseleddet og ned. Den er middels lang på kroppen, og noe lengre på halsen hvor det dannes en krave. Alle farger på hvit bunn er tillatt. Hvitt skal være dominerende på kropp og ben, og det foretrekkes et mer eller mindre bredt bliss.

Mankehøyde ca. 28 cm.

Andre kommentarer

Phaléne er en skjør rase, og passer derfor ikke sammen med små barn som kan være for brutale og forårsake store skader.