Pointer

Pointer

Pointeren er den eldste og mest rendyrkede jakthundrasen vi har. De eldste linjene går helt tilbake til 1200-tallet, men slik vi kjenner pointeren i dag er den fra 1700-tallet.
Pointeren i Norge representerer en liten, men sunn rase. Det registreres rundt 300 valper i året . Rasen har få alvorlige arvelige defekter, noe som skyldes at vi har god kontroll over rasen, og avler på sunne og friske bruksdyr. Det er svært få pointereiere som ikke driver med jakt og hundesport, og dette har ført til at de jaktlige egenskapene alltid har hatt høyeste prioritet for opppdretterene her i landet. Pointeren er en svært trivelig hund, som er lettdressert og hengiven. En vakrere hund i stand skal man lete lenge etter.

Rasestandard

Hjemland: Storbritannia. Pointeren er en symetrisk og på alle måter velbygget hund. Profilen skal bestå av en serie elegante kurver og gi et sterkt og smidig inntrykk. Aristokratisk. Den skal være våken, og gi inntrykk av styrke, utholdenhet og hurtighet. Vennlig og stabilt temperament.

Skallen skal være middels bred og stå i forhold til lengden på snutepartiet. Vel markert stopp, tydelig nakkeknøl. Nesen og øyelokkskantene mørke, men kan være noe lysere hos hvit/gule hunder. Neseborene vide, myke og fuktige. Neseryggen noe konkav, og ender i høyde med neseborene. En lett utmeisling skal finnes under øynene. Kinnbenene skal være fremtredende. Myke, velutviklede lepper.

Øynene skal være plassert i samme avstand fra nakkeknøl som fra nesebor, være klare med et vennlig uttrykk, ikke usikker eller stirrende. De skal være nøttefargede eller brune i overensstemmelse med pelsfargen. Tynne ører, som er ganske høyt ansatt og ligge tett inntil hodet. Middels lange, noe avspissede

Lange skuldre, skråstilte og godt tilbakelagte. Rette og kraftige forben med oval benstamme og med senene på baksiden kraftige og synlige. Albuene bør ligge vel inntil brystkassen verken innsvinget, utsvinget eller løse. Mellomhånden skal være lang, sterk og spenstig. Svakt skråstilt. Bakbenene skal være kraftige med brede, muskuløse lår, samt være godt vinklet i kne og haseledd. Lavt ansatte haser. Potene skal være ovale, godt hvelvede med tettsluttende tær. Kraftige tredeputer.

Brystkassen skal være lang og bred nok til å ha tilstrekkelig volum. Dyp. Skal nå ned til albuene. Godt hvelvede ribben, som strekker seg langt bakover og smalner jevnt av mot den kraftige, muskuløse og lett hvelvede og korte lenden. Bredt plasserte hofteben, fremtredende, men ikke over rygglinjen. Ryggen skal være svakt hellende fra manken til krysset. Den skal være stram både under bevegelse og når den står i ro. En veltrenet pointer med utviklet muskulatur(ryggstrekkere) gjør vanligvis lendepartiet svakt hvelvet. En svak ettergivende rygg er ikke ønskelig og sees på som en alvorlig feil.

Halen skal fortsette som en forlengelse av rygglinjen. Den skal være middels lang og rett, kraftig ved roten og smalne av til en fin spiss. Den skal være godt dekket med hår og bæres i høyde med overlinjen uten noen bøyning oppover. Når hunden er i bevegelse bør halen bæres mest mulig horisontalt og svinges livlig fra side til side.

Hårlaget skal være kort, tett og hardt, absolutt glatt og glinsende. God behåring på brystets underside, buken og innersiden av lårene er et pluss. MERK! De ensfargede hundene har ofte noe dårligere behåring, spesielt på ørene og halen. Dette er ikke ønskelig. Ensfargede hunder får ha hvite tegninger.

De vanligste fargene er hvit og gul, hvit og rød, hvit og leverfarget, samt hvit og sort. Ensfargede og trefargede er også korrekte.

Bevegelsene skal være myke med jordvinnende steg og kraftig aksjon. Albuene skal ikke dreies verken ut eller inn. Den skal ikke ha høyttravende forbensbevegelser. (Hackney)

Standard størrelse i rasens hjemland er: 63-69 for hannhunder, 61-66 for tisper
Dette pungtet er det eneste i standarden for pointer hvor vi i Norge har avvik fra FCI standarden. De mest ønskelige mål i Norge er: hannhunder 60 – 64 cm. , tisper 57 – 61 cm.

Andre kommentarer

Dersom du skulle ønske deg en pointer som trofast jaktkompis kan du kontakte Norsk Pointerklubb på tlf 74270865.