Polsk mynde

Polsk mynde

Chart Polski, eller polsk mynde som vi kaller den, har eksistert som egen rase i Polen fra tidlig på 1500-tallet, men omtales alt på 1100-tallet. Den kom således før både borzoi og greyhound til dette landet. De tidligste beskrivelsene av rasen kjenner vi fra 1600-tallet (Gostomski), og hunden har vært flittig avbildet på malerier gjennom hele 1800-tallet. Rasen har sine røtter i Asia og betraktes som en nær slektning til saluki og tazi. Rasens popularitet har vært varierende under århundrene. Av og til som den mest betydningsfulle hunderasen i Polen, og til andre tider, særlig under de to verdenskrigene, nær ved å bli utryddet. Malgorzata Szmurlo, senere også med hjelp av sin søster, Izabella Szmurlo, må kunne sies å ha vært sentrale i arbeidet med å redde rasen. De søkte rudt etter eksemplarer i Polen og Ukraina, og klarte i 1977 å bringe fram sitt første valpekull. Dette var trolig redningen for rasen, som siden har fått stadig større og større oppslutning.

Rasen ble opprinnelig brukt til jakt på hare, rev og ulv i hardt klima og vanskelig terreng, men i våre dager er den først og fremst en hyggelig og populær selskapshund. Hetsjakt med mynder er ikke lenger tillatt i Polen. Som tilfellet er med mange raser, ble den polske mynden reddet for ettertiden ved et uegennyttig og fortjenstfullt arbeid av raseentusiaster i hjemlandet. Den gjeldende standarden ble fastsatt av FCI så sent som i 1989. Polsk mynde, eller Chart Polski som den heter, er en stor, sterk og muskuløs hund med svakt rektangulær kroppsbygning. Den er større og kraftigere enn de fleste andre mynderasene, og den har i noen grad også vært benyttet som vakthund for buskap og eiendom. Den regnes som mer reservert og skeptisk ovenfor fremmede enn mynder flest, så dette er nok en rase for de med erfaring.

Rasestandard

Hode: langt, kraftfullt og tørt. Flat skalle og meget lett markert stopp. Neseryggen skal om mulig være bueformet i profil (roman nose). Øyne: ganske store, ovale og mørke. Ører: middels store, ganske smale, ansatt i høyde med øynene. Bæres bakoverbøyd eller halvt reist. Bitt: sakse- eller tangbitt.

Hals: lang, muskuløs, vakkert buet, bærer hodet høyt. Kropp: meget dyp og rommelig brystkasse men ganske smal sett forfra, markert brystben. Lett bueformet overlinje, bredt og muskuløst lende- og bekkenparti.
Ben: rette og parallelle ben, kraftig benstamme, kraftig forparti med godt tilbakelagt skulder. Brede, muskuløse lår, gode vinkler i bakparten.
Poter:- ovale, godt sluttet med sterke tredeputer. Hale: lang og tykk. Halespissen bæres oppbøyd eller skal helst forme en hel ring.

Bevegelser. kraftfulle og elastiske med lange skritt. I langsomt tempo går hunden gjerne i passgang.

Pels: hård og tett med underull, relativt kort, med litt lengre hår på halen. Farge: alle farger tillatt.

Skulderhøyde: hannhund 70-80 cm, tispe 68-75 cm.

Andre kommentarer