Polsk owczarek nizinny

Polsk owczarek nizinny

Owczarek er en gammel østeuropeisk betegnelse for fåre- og hyrdehunder, mens nizinny betyr lavland eller dalsenkning. Polsk Owczarek Nizinny kan altså oversettes til Polsk Lavlands Hyrdehund. For enkelhets skyld kaldes rasen i daglig tale for PON.

Rasen kan føres mange hundre år tilbake og kommer opprinnelig fra Polens nordligste kystområder. PON´en var fra begynnelsen en allround hund på gårdene, hvor den ble brukt som både vakt- og hyrdehund og som trekk- og lastdyr. Senere er det rasens hyrdeegenskaber man har utviklet.

PON´en er en meget sosial og robust familiehund med en sterk og stabil psyke. Den er aktiv, nysgjerrig, leken og selvstendig og trives best med liv og bevegelse omkring seg og med gode muligheder for å springe fritt omkring. Den tilpasser seg raskt nye miljø og viser sjeldent nervøsitet eller rastløshet. Dette er dog under forutsetning av at den har blitt godt og allsidig sosialisert og miljøtrent som valp, og at den til daglig er mye sammen med sine mennesker, andre hunder og får mentale utfordringer hver dag. En understimuleret PON utvikler seg lett til et monster. Anskaffer man seg en PON, skal man være innstilt på å bruke mye tid sammen med den og gjøre dens liv spennende, aktivt og innholdsrikt.

PON´en er av natur reservert overfor fremmede, inntil den har lært dem å kjenne – så glemmer hunden dem til gjengjeld aldri. Tett kontakt med familien er en livsnødvendighet for en PON. Den tåler ikke å stå i hundegård.

Noen PON´er kan være svært selvstendige og egenrådige, men de fleste er glade og samarbeidsvillige – dog har den sin egen vilje. PON´en er en meget intelligent hund med en overordentlig god hukommelse. Den lærer raskt – både de gode og dårlige vaner. Gjør man noe dumt eller galt, sitter det godt fast. Treningsmetoder med fysisk vold, rykk i båndet og verbale irettesettelser er bannlyst, da det enten knekker PON´en totalt eller gjør, at den «melder seg ut»

Et annet kjennetegn ved PON´en er dens enorme glede over mat. Den blir fort overvektig – så pass godt på. Overvekt sliter på både ledd, sener, hjerte m.m.

I dag bruges PON´en hovedsakelig som familiehund. Men det er faktisk synd, da den har mange gode bruksegenskaper. PON´en har en velutviklet luktesans. Den er svært interesseret i – og god til – å gå spor. PON´er brukes også til lydighet i forskjellige land, og de fleste PON´er elsker agility – flere av dem er svært gode. Mange av PON´ene har også hyrdeinstinktet intakt og kan brukes som hyrdehunde på får.

Generelt sett er PON´en en sunn hunderase, som inntil videre har vært forskånet for en masse arvelige sygdommer. Den er av natur robust og helt uten overtypning (overtypning er svært flate snuter, lange rygger, korte ben e.l.). For å beholde en sunn rase er det vigtig at avlen drives fornuftig.

Rasestandard

PON´en er en middelstor og bred hund. Den skal fremtre som en kompakt, sterk og muskuløs hund, og have en tykk og lang pels. Hannerne måler mellom 45-50 cm og veier 17-21 kg, mens hunnerne måler mellom 42-47 cm og veier 15-18 kg. Hodet er middelstort, temmelig bredt, men ikke for tungt. Den tette pelsen på hodet gir inntrykk av at hodet er større enn det i virkeligheten er. De bevegelige ørene er middelstore og hjerteformede. Øynene er ovale og nøttebrune med et levende og oppmerksomt uttrykk. PON´er kan fødes med lang hale eller med stumphale. De kuperes fremdeles i de land hvor det er tillatt. Pelsen er lang og tett med strie dekkhår øverst og masser av bløt underull nederst. Alle farver og nyanser er tillatt.

Det er en del pelspleie ved PON´en. Den skal børstes regelmessig – grundig minst en gang i uken – og holdes fri for filtknuter. Man bør ikke bade PON´en for ofte da det minsker pelsens naturlige motstandskraft mot skitt.

Andre kommentarer