Pyreneerhund

Pyreneerhund

Pyrenéerhunden er en stor, vakker og kraftig, men samtidig elegant hund. Noen er helt hvite, men de fleste er hvite med grå eller røde tegninger på hodet og noen få flekker på kroppen. De har tykk, lang pels og i perioder røyter de mye. Den er rolig inne, men aktiv ute. Hunden varsler, men er sjelden aggressiv. De er tolerante over for barn, og krangler sjelden med andre hunder og går også meget godt sammen med andre dyr. De har liten jaktlyst. Rasens opprinnelse er den franske fjellkjeden pyreneene, hvor den ble benyttet som vokterhund for buskapen. For ytterligere informasjon kontakt Norsk pyreneerhundklubb, http://www.adbsys.no/NPHK

Rasestandard

Opprinnelseland: Frankrike. Pyrenéeren er en stor, imponerenden og sterkt bygget hund, men ikke uten en viss eleanse. Hodet skal ikke være for kraftig i forhold til størrelsen. Ikke utpreget stopp. Nesebrusken skal være helt sort. Den skal ha sorte, lite hengende leppr, som akkurat dekker underkjeven. Komplett tannsett som saksebitt. Tangbitt tillates.

Øynene skal være brunt ravfargede. Ganske små med intelligent og tankefullt uttrykk. Mykt og drømmende. De skal være lett skråstilte med tilliggende sorte øyelokkskanter. Ørene skal være ganske små og henger flatt inntil hodet.

Rette, kraftige ben med god benstamme. Mye beheng. Bakben skal ha dobbeltsporer. Kompakte poter med lett hvelvede tær. Bred og sterk rygg av god lengde. Halen skal være temmelig lang, buskete med fane. I hvile bæres den lavt. Helst med spissen som krok. Når hunden er oppmerksom bæres halen fast ringet over ryggen.

Bevegelsene er frie og elegante til tross for størrelsen. De er aldri stive og tunge, men tvert i mot ledige med stor steglengde.

Pelsen er tett, flat, temmelig lang og myk. Lengre på hale og halsen der den også kan være lett bølget. Buksen på bakben er finere, mer ullen og svært tett. Tillatte farger er helt hvit eller hvit med grå, grevlingfargede, blekule, ulvefargede eller oransje flekker på hodet, ører og halerot. Grevlinfargen foretrekkes. Noen hunder har også noen få flekker på kroppen.

Mankehøyde hannhunder; 70-80 cm., og tisper; 65-72 cm.

Andre kommentarer