Schipperke

Schipperke

Schipperke er verdens minste fårehund og tilhører gruppe 1 «Bruks-, hyrde- og gjeterhunder» i Norsk Kennel Klub’s raseinndeling. Rasen er en flott bruks- og familiehund. «Schipperke er rask, smidig, livlig, robust»Den liker å være «et familiemedlem» og er nysgjerrig på alt omkring seg. Den lærer seg fort familiens vaner og er glad i barn, spesielt hvis den er vokst opp med barn rundt seg. Den er en lojal og våken vakthund og varsler gjerne når det kommer fremmede. Schipperke er rask, smidig, livlig, robust, har mye energi og liker å bli tillagt arbeidsoppgaver. Den elsker turer i skog og mark, men krever ikke langturer hver dag. Schipperke er en sunn rase og har høy levealder, 14 – 16 år.

Schipperke er en av Belgias nasjonalraser. Det er en gammel hunderase, og allerede i år 1500 er schipperke omtalt i en krøniker av munken Wenceslas. Schipperke er en omskriving av scheperke som betyr «liten gjeter», og rasen fikk sitt navn av innbyggerne i provinsen Brabant. «Schipperken ble brukt til å holde rotteplagene under kontroll» På slutten av 1600 – tallet paraderte skomakere med sine sorte hunder på det store markedet. Hver søndag paraderte de først og fremst for å vise fram flotte håndlagede halsbånd som var spesielt tilpasset schipperkenes krage. Noen av disse halsbåndene er stilt ut i museet i Brüssel. Schipperken ble brukt til å holde rotteplagene under kontroll på bryggeriene i Leuven og til å passe på ender o.l. på gårdene. I 1882 begynte Belgia å registrere rasen, og samme år ble schipperke første gang stilt på utstilling. I 1888 gikk en gruppe schipperkeeiere sammen og dannet en raseklubb. Denne klubben var faktisk den første offisielle raseklubben som ble godkjent av kennelklubben i Belgia. Raseklubben utarbeidet blant annet en offisiell standard for schipperke.

Vi vet at Dronning Maud hadde med seg en schipperketispe til Norge.Schipperke ble første gang offentlig registrert i Norsk Kennel Klub i midten av 1960 – årene. Sannsynligvis var dette en engelsk schipperke. Det er tatt flere bilder av dronningen og hennes schipperke, og hunden er også med på flere filmopptak.

Rasestandard

Schipperken er en liten, kort og kompakt hund. Hodet er kileformet, bret mellom ørene, ganske smalt snuteparti.Stående ører. Halen har naturlig lengde,og ble tidligere kupert kort. Pelsen skal være tett, godt tilliggende og rett. Den er kort på hodet, ørene,forben og hasser og ganske kort på ryggen. Pelsen er lang rundt halsen og på brystet, og oppstående rundt ørene slik at det dannes en krage som strekker seg mellom forbeina. Pelsen skal også danne såkalte bukser av lårene. Faregen er ensfarget svart. Maks høyde er 30 cm. Vekten er vaneligvis 5-7 kg.

Andre kommentarer

http://www.schipperke.no