Serra da estrelahund

Serra da estrelahund

Serra da Estrela er en hund du ikke ser mange av i Norge. Den kom til landet først i 1979. Dette er en stor og majestetisk mastifftype. Rasen kommer opprinnelig fra Asia, men sies å være en portugisisk rase. «Cão da Serra da Estrela» eller «Estrela Mountain Dog», som navnet sier, stammer fra fjellkjeden Serra da Estrela i Portugal, og er en av de eldste rasene som finnes på den Iberiske halvøyen. Der ble den brukt som vokterhund for saueflokker. Rasen har et godt temperament og er en god kløv- og trekkhund.

Rasen har mange nære slektninger i de syd- og mellomeuropeiske fjellkjeder, som også har samme arbeidsoppgaver. Den kan være reservert for fremmede, men meget hengiven til familien – da særlig barna.

Rasestandard

Estrelan er en stor, kraftfull, majestetisk bevegelig hund.
Hode: stort og massivt med slett panne og kinn. Hodet er langstrukket og i profil lett konveks. Svak stopp, nesen og skallen like lange. Nesepartiet avsmaler og slutter svakt. Fargen på nesen skal harmonere med pelsfargen. Tørre vel tette lepper.
Øyne: Ganske store med ovale øyenåpninger. Rolig og intelligent uttrykk.
Ører: Små trekantede med rundet spiss, bæres tilbaketrukne, karakteristisk for denne rasen.
Bitt: Angis ikke i rasestandard – vanlig med saksebitt.
Hals: Kort, kraftig och tørr med ubetydelig halspose.
Kropp: Vel velvelt brystkasse, bred og dyp. Ganske kort, bred og plan rygg, bred og kort bakpart, lett sluttende bekken. Svakt opptrukket i buken.
Ben: Rette framben med rund benstamme. Velvinklede skuldre og overarm. Muskuløse bakben med normale vinkler, ganske lavt ansatt hale.
Poter: Lett ovale med med spenstige tredeputer.
Hale: Skal nå til hasen, være sabelformet og velpelset med fane. Bæres hengede eller høyere ved bevegelse. Krok på haletippen er karakteristisk for denne rasen.
Pels: To hårlag forekommer: kort- og langhåret. Pelsen skal være kraftig, slett eller bølget. Rikelig med hår på hale, ben, hals og baksiden av lårene. Underullen består av fint kort hår.
Farge: Fawn (fra fløtefarget gjennom gulbrunt til rødt), ulvegrå, gul och brindle, Enten ensfarget eller med hvite markeringer.
Bevegelser: Lette og frie.

Andre kommentarer