Shar pei

Shar pei

HISTORIE OG OPPHAV

Shar Pei er en rase fra Kina, noen hevder den er 2000 år gammel. Dette støttes av en studie publisert i Science, den 21.5.2004.

Shar Pei kan ha et felles opphav med Chow-Chow siden de begge har blåsort tunge og en del likhetstrekk i ansikt og kropp. Shar Pei har også litt molosserblod i seg, men stammer mer fra ulv. Levetid er ca 8-12år
I kina ble Shar Pei forbudt i 1974, men noen av de ble tatt med til USA fra Hong Kong i 1970. Og så sent som 1980 kom de til Europa. Dette medførte en del forandringer i eksteriøret som mindre størrelse, mer hudfolder, tykkere mule. Derfor finnes det to varianter av Shar Pei, den originale Bone-Mouth og den vestlige Meat-Mouth

EKSTERIØR

Shar Pei er en kompakt, vellpropsjonert og muskuløs Molosser. Både krøllhale og buet hale er godkjent, og halen skal helst holdes oppe i bevegelse. Hodet er kraftig og typisk Molosser, med små ørene høyt ansatt og liggende. Ørene skal ikke stå opp, men en liten krøll på øretuppen er godkjent.

De skal uansett ha tre hudfolder over ryggen, helst ikke mer. Shar Pei skal ha noen små hudfolder i ansikt, men disse skal ikke påvirke synet. Benbygningen er kraftig også halsen er kraftig. Labbene er kompakte med sterke ledd og sener med lette majestetiske bevegelser og meget atletiske i aktivitet.
Idealhøyde er 44-51cm målt på begynnelsen av manke. Hannene er gjerne større en tispene. På Shar Pei sier standarden ingenting om vekt, dette varierer mye fra hund til hund. Ca vekt fra 18-27 kg.

PELS

Kort stiv pels, Brushcoat er litt lengre pels og Horsecoat er helt kort pels. De skal uansett ha en litt stivere og tykkere pels stripe som går fra nakke til hale. Denne skal være mørkere i farge. Shar Pei har lite underull og tåler dårlig kulde. Men kle på de så koser de seg ute på vinteren.

Pelsen deres er litt stiv og inneholder et enzymet Mucin som gjør at dette ikke er en allergivennlig hund. Noen personer får et lite utslett av pelsen når de koser lenge med de. Shar Pei røyter lite, kun høst og vår og krever lite pelsstell.

Kun ensfargede raser er godkjent standard, sort, tan, brun, beige, aprikos og gulbrun. Nesen kan være både sort, brun eller rosa.

MEAT-MOUTH

Har et enzym i seg som heter Mucin, dette gir den den tykke mulen. Meat-mouth er ofte mindre av størrelse, mer rynker og er mer kompakt.

BONE-MOUTH

Har mye mindre av enzymet Mucin og har ikke den tykke mulen, den har lite rynker og noen sier den har mindre helseplager.

BRUKSOMRÅDE OG LYNNE

I kina ble rasen brukt som vakthund og jakthund på villsvin. Rynkene var for å beskytte selve hunden under jakt. Da villsvinet fikk tak i huden så kom ikke Shar Peiens muskler til skade. Den kan også brukes som vokterhund på bufe.

Shar Pei står i dag under kategorien kamphund, dette er den ikke brukende til på grunn av dens snille vesen. Dette er en rase som blir fort nervøs og enkelt situasjoner kan påvirke dens adferd fremover i tiden. Det er derfor viktig å gi Shar Pei en trygg og stabil oppvekst.

Shar Pei passer best som familiehund, vakthund og kløv da den er meget utholden og smidig. De har mye energi ute og helt rolige inne. Dette er en hund som har blitt brukt i jakt, så den har en del drifter samtidig som den er selvstendig, derfor er det viktig å trene kontakt, innkalling, lydighet og miljøtrening.

Shar Peien er trofast mot sin eier og vil helst være med familien. De er veldig glad i barn og er lite terrestriske på leker, mat og andre ting. De er lette å trene til å være alene hjemme og blir stort sett husrene av seg selv. Shar Pei passer like bra i leilighet som på gård.

Rasestandard

Andre kommentarer