Shih tzu

Shih tzu

Shih tzu stammer fra Tibet men dens hjemland er England. Rasen regnes for å være en kryssing melom lhasa apso og pekingneser. En shih tzu skal være en robust hund med rikelig pels. Den skal ha en avgjort stolt holdning og et krysantemumlignende ansikt, være intelligent aktiv og årvåken.

Temperamentet er vennlig og selvstendig. Dette er en rase som passer perfekt for de fleste. De er små, gir mye kjærlighet og er verdens søteste små vesner.

Rasestandard

Opprinnelsesland: Tibet. Hjemland: Storbritania. En shih tzu er en robust hund med rikelig pels. Den er intelligent, aktiv og årvåken, vennlig og selvstendig.

Bredt og rundt hode med god bredde mellom øynene. Rikelig pels som faller ned over øynene. Velutviklete mustasjer og skjegg. Godt markert stopp. Sort nesebrusk, men mørk leverbrun hos leverfarvede eller levertegnede hunder. Store nesebor. Neseryggen rett eller lett pekende oppover.

Store, mørke og runde øyne som ikke er utstående. Plassert godt fra hverandre med et varmt utrykk. Intet hvitt skal synes. Store, lange og hengende ører. Ansatt litt lavere enn skallens høyeste punkt. Den lange rikelige pelsen synes å gå i ett med halsens pels.

Velproposjonert og pent buet hals med tilstrekkelig lengde for å bidra til stolt holdning. Korte og muskuløse forlemmer med kraftig benstamme. Så rette som mulig i overenstemmelse med et bredt og dypt bryst. Baklemmene er også korte og muskuløse med kraftig benstamme. Parallelle sett bakfra. Ser massive ut pga. fyldig pels. Potene er runde og faste med tykke tredeputer. Virker store pga. rikelig pels.

Ryggen skal være rett, lenden kort og kraftig og brystet bredt og dypt. Halen har rikelig med lang pels. Bæres kjekt over ryggen. Høyt ansatt. Skal være omtrent i høyde med skallen for å gi en harmonisk siluett.

Arrogante og jevnt flytende bevegelser. Forbena føres godt fremover, kraftig fraspark hvor hele tredeputen skal kunne sees bakfra.

Pelsen skal være langt og tett, ikke krøllet og med god underull. Svakt bølget pels tillatt. Det anbefales sterkt at pelsen foran på skallepartiet bindes opp. Alle farger tillatt. Hvitt bliss i pannen og hvit halespiss meget ønskelig på flerfargede.

Mankehøyde: Skal ikke overskride 26,7 cm.

Type og rasepreg er av den største betydning og må ikke ofres av hensyn til størrelsen alene.
Vekt: 4,5 – 8,1 kg. Idealvekt 4,5 – 7,3 kg.

Andre kommentarer