Skotsk terrie

Skotsk terrie

Skotsk terrieren er opprinnelig en jakthund som ble brukt på grevling og rev. Dessuten ble den brukt for å holde gårdene fri for rotter og andre smådyr.

Nå blir de først og fremst brukt på utstilling og som familiehund, men fungerer selvsagt også som spor/viltspor og til lydighet.

Dette er en trofast hund som gjør alt for eieren sin.

Rasen krever endel pelsstell. Må børstes gjennom noen ganger i uken og trimmes minst fire ganger i året. Pelsen skal nappes.

Rasestandard

Helhetsinntrykk:
Den skotske terrieren er en staselig, kompakt hund. Den har korte ben og er på alerten. Den gir inntrykk av stor styrke og bevegelse i et lite format. Hodet oppfattes langt i forhold til størrelsen. Lojal og trofast, verdig, selvstendig og reservert. Modig og særdeles intelligent. Skotsk terrier er var, men aldri aggressiv.

Hode: Hodet skal være langt uten å være uproporsjonal med kroppen. Skallens lengde tillater det å være relativt brett og enda gi inntrykk av å være smalt. Skallen skal være nesten flat og kinnbena skal ikke være utstående. Nesepartiet skal være kraftig og helg igjennom dypt. Skalle og neseparti skal være like langt med et lett, men tydelig markert stopp mellom skalle og neseparti, like framfor øynene.

Øyne: Øynene skal være mandelformede, mørbrune, dyptliggende under øyenbrynene og ganske langt fra hverandre. Uttrykket skal være våkent og intelligent.

Ører: Ørene skal være nette, tynne, spisse, oppstående og må ikke være tett plasserte.

Bitt: Perfekt og regelbundet saksebitt med store tenner.

Hals: Halsen skal være muskuløs og av passe lengde.

Kropp: Kroppen skal ha vel rundede ribben som flatner mot en dyp brystkasse. De bakre ribbena skal være velutviklede. Ryggen skal være musuløs.

Fram & Bakben: Hodet skal bæres av en muskuløs, men adel hals som går over i lange sluttende skuldre. Brystbenet synes tydelig framfor frambena som har kraftig benstamme. Brystkassen er temmelig bred og henger ned mellom frambena. Frambena skal ikke ha utovervridde albuer. Bakparten er påtagende kraftig i forhold til hundens størrelse. Brede lår, dype og muskuløse, med god vinkling i kneleddet. Hasene skal være korte og kraftige. De må ikke være innover- eller utovervridd.

Poter: Potene skal være av realistisk størrelse og ha kraftige tredeputer med tett slutne tær. Framlabbene er noe større enn baklabbene.

Bevegelser: Bevegelsene skal være smidige og frie fulgt av parallelle fram- og bakbensbevegelser med bra påskudd.

Hale: Halen skal være nokså lang, for å gi hunden balanse. Tykk ved roten og avsmalet mot spissen. Bæres rett opp eller med lett bøy.

Pels: Hunden skal ha to hårlag, en kort og tett underull, samt stivt og tett dekkhår. Disse to hårlagene gjør at hunden er godt beskyttet mot vær og vind.

Farge: Sort, hvetefarget eller brindle, dvs. tigret i hvilken som helst farge.

Mankehøyde: 25,4 – 28 cm

Vekt: 8,6 – 10,4 kg

Andre kommentarer