Spansk galgo

Spansk galgo

Galgo Español blir av oss nordmenn gjerne kalt spansk galgo, men noen kaller den også spansk greyhound. Dette er en meget gammel mynderase, som kom til den iberiske halvøy allerede flere hundre år f. Kr. Siden har den blitt værende der. Dens forfedre kom dels fra Arabia, dels fra de nordligste delene av Afrika. Rasen har mye til felles med greyhound, men er ca. 10 cm lavere og mer rektangulær i formen.
Spansk galgo er som de øvrige mynderasene en jakthund som først og fremst jager ved synskontakt, og den fanger byttet ved hjelp av sin fantastiske hurtighet og lynraske bevegelser. Denne formen for jakt kalles hetsjakt.

Rasen er meget populær i Spania, hvor den forekommer i rikelig antall, men den er fortsatt svært sjelden utenfor hjemlandet. Som type har den alle særtrekkene til en mynde, noe som selvsagt inkluderer rasens naturlige skepsis ovenfor fremmede. Den regnes imidlertid for å være en svært mild, trofast og barnekjær rase.

Spansk galgo skal være elegant å se til, hurtig, en tanke sky og ha lange, vakre linjer. Rasen finnes i 2 pelsvarianter, en korthåret og en ruhåret.

Rasestandard

Hode: i proporsjon til kroppen. Snuten er ganske lang i forhold til skallen (6:4). Ubetydelig stopp, lett markert nakkeknøl. Sort, ganske liten nesebrusk. Øyne: små, skråstilte, mandelformede, mørke eller hasselnøttfargede. Mørke, tilliggende øyenkanter. Rolig og vennlig uttrykk.
Ører: brede ved ansatsen og høyt ansatt, rosenører. Bitt: saksebitt.

Hals: lang, oval, tørr og lett buet. Kropp: lett rektangulær, sterk og muskuløs med myke linjer. Rommelig, men ikke altfor bredt bryst. Godt markerte hofteben. Ben: fine, rette og parallelle forben med godt tilbakelagte skuldre, lange overarmer. Lange, muskuløse og godt vinklede bakbein, lave haser som står loddrett mot bakken.
Poter: harepoter med tette, lange tær. Hale: lavt ansatt, skal nå nedenfor hasespissen og avsluttes med en krok, som er en særegenhet for rasen.
Bevegelser: lange, sterke og elastiske.

Pels: kort, tett, godt tilliggende, noe lengre på baksiden av bena. Det fins en variant som har lengre pels, iblant også med skjegg, barter og øyenbryn. Farge: vanligvis tigrer med sterk pigmentering, sort, sandfarget, brun, gul, rød eller hvit.

Skulderhøyde: hannhund 62-70 cm, tispe 60-68 cm.

Andre kommentarer