Stabyhoun

Stabyhoun

Stabyhoun er en gammel frisisk hunderase. Den tilhører, svært misvisende, gruppen for stående og støtende fuglehunder. Rasen ble først og fremst avlet fram for muldvarpjakt, men skulle også kunne apportere småvilt og fugl både på land og i vann. I tillegg skulle den kunne vokte gården og varsle ved besøk av fremmedfolk, men skulle endog ha et mildt og vennlig temperament. Rasens bakgrunn er litt usikker, men man anser at den stammer fra de jakthunder av spanieltype som hadde eksistert i mange hundre år i Europa og ble ført med spanske sjømenn til Nederland.

Stabyhoun ble ikke erkjent som rase før etter at andre verdenskrig var slutt. Den anses å ha en svært bra nese for spor og idag brukes en stabyhoun i jaktsammenheng mest som ettersøkshund. Den er også en høyt verdsatt og vennlig familiehund. En stabyhoun er en allrounder i ordets videste forstand: Den fungerer som vakt- trekk- jakt- og selskapshund, og var i tillegg en helt ypperlig rotte- og muldvarpjeger.

Stabyen er en relativt ukjent rase utenfor hjemlandet, men i løpet av de siste årene har den begynt å utvikles også i andre land.

Stabyen er en svært dugelig vakthund, noe man bør tenke på om man bor i leilighet! Den er ikke bisk, men varsler høylytt om fremmede nærmer seg.

Rasestandard

Opprinnelsesland: Nederland, (Friesland). En stabyhoun skal være en kraftfullt bygget og relativt langhåret hund. Den skal ikke være for grovt eller for spinkelt bygd.

En Stabyhoun skal være hengiven, myk og vennlig, men skal likevel være en god vakthund. Den skal aldri være aggressiv eller bisk, og er intelligent og lettlært.

Pelsen skal være lang og glinsende over hele kroppen, og bare over krysset er lett bølgete pels tillatt. Pelsen på hodet skal være kort. På baksiden av fram- og bakbena skal pelsen være velutviklet og buskete men ikke danne faner. Pelsen utvikles svært sent og ikke før ved 2 til 3 årsalderen har den fått sin rette lengde og struktur. Tillatte farger er; Svart, leverbrun, eller orange med hvite tegninger. Flekker og/eller skimmeltegninger i det hvite er tillatt. Et ensfarget hode er mest ønsket, men hvitt bliss er tillatt. Dog må hvitt absolutt ikke dominere hodet. Trefarget er ikke tillatt.

Mankehøyde; hannhunder: ca 53 cm, tisper: ca 50 cm.

Andre kommentarer

Den norske raseklubbens hjemmeside; http://www.stabyhoun.net/