Storpuddel

Storpuddel

Stor puddel, også kalt kongepuddel, anses for å være den første av de fire puddelvariantene.
Den ble tidligere brukt som vannapporterende jakthund, og det er fra dette arbeidet puddelens karakteristiske pelsklipp kommer.

I dag er puddelen mest populær som venn og selskapshund, men den har vist seg å være en utmerket lydighets- og agilityhund på høyt nivå også. I en familie fungerer den utmerket som turhund, og er sterk og utholdende. Den er også utholdende som trekkhund til familiebruk.

I tillegg kan også puddelen brukes som førerhund for blinde eller servicehund for funksjonshemmede. Det finnes også noen puddler som er godkjente redningshunder.

Rasestandard

Opprinnelsesland: Frankrike. En puddel er nær kvadratisk bygget og velproporsjonert. Den har et intelligent uttrykk; er våken og aktiv, med elegant og stolt reisning.

Elegant hode med rene linjer. Rett neserygg. Snutepartiet er kraftig, elegant, men ikke spisst.  Den nedre profil dannes av underkjeven og ikke av overleppens kant. Sort nesebrusk hos sorte, hvite og grå hunder;
brun hos brune.  Hos aprikosfargede kan fargen variere fra mørk brun til helt sort. Svært lite markert stopp.

Øynene skal være plassert i høyde med stoppen og er svakt skråstilte med et livlig uttrykk. De skal være sorte eller meget mørkebrune hos sorte, hvite, grå og aprikosfargede hunder.  De kan være mørk ravfargede hos brune.

Temmelig lange ører som faller langs kinnene. Ørene er flate og blir bredere nedover.  Avrundet i nederkant og dekket av et bølget og svært langt hårlag.

Kraftig hals, middels lang og velproporsjonert. Moderat markert manke.  Skulderen skal være skråstift og muskuløs. Forbenene er helt rette og parallelle sett forfra, elegante og muskuløse med god benstamme. 

Brystbenspissen lett fremtredende og er forholdsvis høyt plassert.  Brystdybden når til albuen. Kort rygg, harmonisk overlinje. Buk og flanker opptrukket, uten myndepreg.  Avrundet, men ikke fallende kryss.

Meget muskuløse og sterke lår.  Bakbenene parallelle sett bakfra, med velutviklede og godt synlige muskler.  Tilstrekkelig vinklede haser. Temmelig små, sluttede poter med kort oval form. Tærne er godt buet, senete og kompakte.  De er forsynt med svømmehud og står loddrett på tredeputene som er harde og tykke.

Ganske høyt ansatt hale, i linje med lenden. Når hunden er i bevegelse bæres halen skrått oppover. Bevegelsene skal være lette og fjærende, aldri lange og flytende.

Ullpuddelens pels skal være rikelig av en struktur som er fin, ullaktig og godt kruset. Den er tykk, godt fyldig, av ensartet lengde og danner regelmessige, velfriserte krøller. 

Snorpuddelens pels skal være rikelig av en struktur som er fin, ullaktig og tett.  Den danner meget karakteristiske snorer som har ensartet lengde. De bør være minst 20 cm lange, jo lengre dess bedre. 

Tillatte farger for CACIB er sort, hvit, brun, grå, rød og aprikos. Fargene blå, creme og café au lait finnes også men er ikke godkjente for Cert.

Mankehøyde: 45 cm til 60 cm.

Storpuddel skal være en forstørret og velutviklet utgave av mellompuddelen og skal bevare de samme karakteristiske trekk.

Les hele rasestandarden og om klipp på Norsk Puddelklubbs hjemmesider på www.puddelklubb.no

Andre kommentarer