Ungarsk vizsla korthåret

Ungarsk vizsla korthåret

Den ungarske vizslaens historie starter en gang på 900-tallet da magyarene flyttet inn i det som i dag er Ungarn. Jakthundene magyarene hadde med seg paret seg med de lokale hundene og senere med tyrkernes gule hunder under tyrkernes invasjon på 1500- og 1600-tallet. Denne gule hunden ble senere kjent som den ungarske vizslaen. Vizsla betyr ”å søke” på tyrkisk.

Vizslaen ble avlet fram til en all-round jakthund som kunne brukes til å søke, stille og apportere både hårvilt og fugl. Hundene skulle være raske, arbeide med god kontakt med fører og ha en eksellent nese.

Vizslaen er resultatet av en svært selektiv avl. På 1700-tallet ble blant annet setter, blodhund, foxhound og beagle blandet inn i rasen – alt for å bygge opp og styrke vizslaens jaktegenskaper.

I løpet av 1900-tallet holdt to verdenskriger og russernes invasjon av Ungarn på å utrydde rasen. Etter første verdenskrig tok noen entusiaster på seg å gjennomsøke landet på jakt etter den gamle vizsla-typen. Resultatet av jakten var et dusin hunder som dannet grunnlaget for alle registrerte vizslaer i Ungarn. Under russernes invasjon rømte mange ungarere med sine hunder og dermed ble rasen etablert andre steder. Vizslaen kom til USA på 1930-tallet, til England på 1950-tallet og til Norge på 1970-tallet.

Rasen er liten i Norge og det registreres få valper – det kan gå år mellom hvert kull.
Vizslaen er en vennlig og livlig hund som krever mye og tett kontakt med sin eier. Den er en stående fuglehund og trives best om den får bruke sine medfødte egenskaper. En vizsla trenger mer aktivisering enn bare fysisk mosjon. Den kan gjøre det bra i ettersøk, lydighet, bruks, agility og hundekjøring, men er først og fremst en jakthund.

Rasestandard

Middels stor, elegant og edel jakthund med kort brungylden (semmelgelb) pels. Harmonisk, vakker og sterk, med lett, tørr og slank kropp.
Livlig, vennlig, stabil, lettlært. Utpreget tilbøyelig til å holde kontakt med eieren under arbeid. Liker ikke røff behandling. Verken aggressiv eller sky.

Hannhunder: 58-64 cm.
Tisper: 54-60 cm.

Hele standarden kan leses hos Norsk Kennel Klub: Ungarsk vizsla korthåret

Andre kommentarer