Vorstehhund korthåret

Vorstehhund korthåret

Korthåret vorsteh er en allround-hund, det vil si at den kan brukes til mye. Først og fremst er den en stående fuglehund, men det er også avlet frem egne trekkhundlinjer som ikke er like godt egnet til jakt. Disse er dessuten også mer utsatt for skade da de er større av størrelse enn «jakt-vorsteh».

Korthåret vorsteh er en fin hund å ha i hus tålmodig med barn som den er, og den er intelligent og derfor enkel å jobbe med. En vorsteh er også en sterk og arbeidsom hund, og derfor velegnet som trekkhund og til å bære kløv. Vorstehhunder gjør det blant annet svært bra i trekkhundkonkurranser i nordisk stil. Det finnes også vorstehere som er godkjente redningshunder i NRH (Norske Redningshunder), men å gjøre en vorsteh til redningshund må anses som et prosjekt for spesielt interesserte.

Rasestandard

Opprinnelsesland; Tyskland. En vorsteh er en edel og harmonisk hund med verdig holdning. Den er stødig, rolig og avbalansert.

Svakt markert nakkeknøl og moderat stopp. Øynene er middels store og mørk brun farge er ønskelig. Ørene er høyt og bredt ansatte, og de er flate og hengende tett inntil hodet.

Forlemmene er rette, parallelle og muskuløse. Baklemmene er også rette og parallelle. Skal være kraftige og muskuløse. og knærne er godt vinklet. Potene skal være runde til ovale, men godt sluttet og med kraftige klør.

Hunden skal ha en sterk og muskuløs rygg med et kort, bredt og muskuløst lendeparti. Underlinjen er lett opptrukket med en elegant tørr bue. Halen skal være kraftig ved roten og høyt ansatt. Den smalner av mot spissen og er av middels lengde.

Bevegelsene til en vorsteh er rette og parallelle. De er jordvinnende og med godt fraspark.

Huden er stram og uten rynker, og pelsen er tett og hard. Tillatte farger er brun uten tegninger, brun med hvite eller spettede tegninger, mørk- og lysbrunskimmel. Sort er tillatt i samme utstrekning som brunt og skimmel. Gule tan-tegninger er også tillatt.

Mankehøyde; hannhunder 62-66 cm, tisper 58-63 cm.

Andre kommentarer