Vorstehhund strihåret

Vorstehhund strihåret

Strihåret vorsteheren er en tysk rase som ble dannet på begynnelsen av 1900 tallet. Rasen er ment å være en kombinert jakthund på både fugl og hårvilt, men i Norge er den nesten bare brukt til jakt på fugl. Hundene har likevel fortsatt er sterkt jaktinstinkt på hårvilt. Dette gir seg og utslag i at mange er notoriske kattedrepere.

Hundene er menneskekjære og veldig kontaksøkende, men kan ha et sterkt vaktinstinkt. Som jakthund egner de seg både på skogsfugljakt og rypejakt, og de søker vanligvis ikke så langt ut som for eksempel pointer eller engelsk setter. Uansett er det en hund som krever mye mosjon og aktivisering.

Korthåret vorsteh er en fin hund å ha i hus tålmodig med barn som den er, og den er intelligent og derfor enkel å jobbe med. En vorsteh er også en sterk og arbeidsom hund, og derfor velegnet som trekkhund og til å bære kløv. Vorstehhunder gjør det blant annet svært bra i trekkhundkonkurranser i nordisk stil. Det finnes også vorstehere som er godkjente redningshunder i NRH (Norske Redningshunder), men å gjøre en vorsteh til redningshund må anses som et prosjekt for spesielt interesserte.

En strihåret vorsteh er en ypperlig jakthund, og bør brukes til det.

Rasestandard

Opprinnelsesland; Tyskland.
En vorsteh er en edel og harmonisk hund med verdig holdning. Den er stødig, rolig og avbalansert.

Svakt markert nakkeknøl og moderat stopp. Øynene er middels store og mørk brun farge er ønskelig. Ørene er høyt og bredt ansatte, og de er flate og hengende tett inntil hodet.

Forlemmene er rette, parallelle og muskuløse. Baklemmene er også rette og parallelle. Skal være kraftige og muskuløse. og knærne er godt vinklet. Potene skal være runde til ovale, men godt sluttet og med kraftige klør.

Hunden skal ha en sterk og muskuløs rygg med et kort, bredt og muskuløst lendeparti. Underlinjen er lett opptrukket med en elegant tørr bue. Halen skal være kraftig ved roten og høyt ansatt. Den smalner av mot spissen og er av middels lengde.

Bevegelsene til en vorsteh er rette og parallelle. De er jordvinnende og med godt fraspark.

Huden er stram og uten rynker, og pelsen er stri, tett og hard. Dekkhårenes lengde er ca 2-4 cm. På undersiden av beina, brystets underside, buken, hodet og ørene er pelsen tett og kort. En strihåret vorsteh skal ha et skriftig og stridt skjegg. Tillatte farger er brun uten tegninger, brun med hvite eller spettede tegninger, mørk- og lysbrunskimmel. Sort er tillatt i samme utstrekning som brunt og skimmel.

Mankehøyde; hannhunder 61-68 cm, tisper 57-64 cm.

Andre kommentarer