Welsh terrier

Welsh terrier

Welsh Terrieren er en intelligent og våken hund med stor kapasitet. Med sin elegante, robuste bygning og sitt typiske welshige blikk, formelig oser den av selvtillit og kraft. Den er glad i mennesker, og i særdeleshet sin familie. Den er lærevillig, og lykkelig hver gang den har lært noe nytt. Den liker å være med der det skjer, og lar seg sjelden affisere av høye lyder og nye opplevelser.

Litt historikk om rasen: Welshterrieren stammer fra de britiske øyer og ble brukt til hi-jakt. Med hundeutstillingen kom welshen først og fremst fra Wales og syd i England under navnet Welsh og ”old english brokenhaired” terrier. Det var imidlertid waliserne som tok vare på rasen og stiftet klubb i 1885. Året etter ble den anerkjent rase i den engelske kennelklubb.

Rasestandard

Hjemland: Storbritannia

HELHETSINNTRYKK
Sporty ”arbeidsterrier”, velbalansert og kompakt.

ADFERD/TEMPERAMENT
Hengiven, lettlært og lett kontrollerbar. Glad, ikke sky av natur. Sporty og uredd, absolutt ikke aggressiv, men alltid i stand til å forsvare seg om nødvendig.

HODE
Flatt skalleparti, moderat bred mellom ørene. Stoppen skal ikke være for markert. Sort nesebrusk. Snutepartiet middels langt fra stopp til snutespiss. Kraftige, renskårne kjever, ganske dype og med bittstyrke. Tennene skal sitte jevnt og rett i kjeven. Saksebitt. Små, dyptliggende og mørke øyne med et temperamentsfullt uttrykk. Runde, store øyne er uønsket. V-formete og små ører, ikke for tynne. De skal være ganske høyt ansatte, båret fremover og tett inntil kinnene.

HALS
Moderat lengde og tykkelse. Svakt buet og skråner elegant over i skuldrene.

FORLEMMER
Rette og muskuløse med god benstamme. Skuldre skal være lange, skråstilte og godt tilbakelagte. Mellomhånden rette, sterke. Poter: Små, runde og kattelignende.

KROPP
Kort rygg.
Lend: Sterk.
Bryst:God dybde, moderat bredt. Velutviklete ribben.
Halen: Godt ansatt. Båret rett, men ikke fremover ryggen. I harmoni med hunden for øvrig.

BAKLEMMER
Kraftige baklemmer. Muskuløse lår av god lengde. Velvinklete haser, korte og god benstamme.
Poter: Som forpotene.

BEVEGELSER
For- og bakben beveges rett forover og parallelt. Albuene beveges som en pendel langs kroppen fritt fra siden. Verken inn- eller utoverdreide knær.

PELS
Hårlag: Ru, hard, meget tett og rikelig. Pels uten underull uønsket.
Farge: Sort og tan foretrekkes; eller sort/gråmelert (grizzle) og tan uten sorte streker langs tærne. Sort nedenfor hasene meget uønsket.

STØRRELSE OG VEKT
Mankehøyde: Skal ikke overstige 39 cm.
Vekt:9 – 9,5 kg

Andre kommentarer