Velkommen til Canis Hundeskole sitt gratis introduksjonskurs i klikkertrening. Dette kurset har som målsetning å gi deg en kort innføring i hovedprinsippene for klikkertrening, og ikke minst vise deg hvor du kan lære mer hvis du synes at dette virker interessant.
For å få størst utbytte av kurset anbefaler vi at du prøver deg fram i praksis med din egen hund etter hver leksjon (du kommer til å få hjemmelekse på slutten av hver leksjon!). Start på det nivået hunden din er, og se hvor langt dere kommer.
Dette kurset starter med en daglig leksjon i 7 dager for å gi deg en skikkelig kickstart på treningen. Deretter vil leksjonene komme en gang i uka over en periode, og når du har kommet godt igang går vi over til å sende deg månedlige treningstips. I tillegg vil du jevnlig få tips om aktuelle bøker, kurs/seminarer eller andre nyheter fra Canis.
Håper du vil ha nytte av epostkurset vårt, og at du blir inspirert til å trene enda litt mer enn før.
OK, da setter vi igang!
Leksjon 1: Finn effektive forsterkere
I dagens leksjon er målsetningen
- å finne forsterkere (belønninger) som fungerer for hunden din.
Hvorfor? Fordi uten effektive forsterkere er det ikke mulig å trene hunden. Jo mer effektive forsterkere du finner, jo større potensiale har du i treningen din og jo lettere vil treningen gå.
Godbiter
Alle hunder spiser mat (hvis ikke er de pr. definisjon døde). Godbiter er derfor en ”universalbelønning” som kan brukes på alle hunder (noen hunder er selvfølgelig mer matglade enn andre). Godbiter er lett å bruke for eieren, og de gjør at du enkelt kan kjøre mange repetisjoner på kort tid (det er ofte viktig spesielt i starten av innlæringen).
Her er noen godbitråd som du kan huske på:
- Når du trener bør du bruke godbiter som er bedre enn den vanlige maten hunden din får til middag.
- Godbiter bør være så små at hunden ikke blir fort mett, men store nok til at de er verdt bryet.
- Godbiter bør være saftige slik at de sklir lett ned – det er dumt å kaste bort verdifull treningstid på at hunden skal stå å tygge i flere sekunder.
- Jo mer forstyrrelser eller jo mer krevende øvelser du trener – jo bedre bør godbitene være. Når du trener innendørs i stua kan du slippe unna med brødsmuler, men nede på hundeklubben bør du ha kraftigere ammunisjon.
- Varier gjerne mellom minst 4-5 forskjellige godbittyper. Da unngår du at hunden går lei.
- Hvis du trener mye med godbiter bør du redusere matmengden som hunden får ”gratis” til middag (spesielt hvis hunden din har lett for å legge på seg).
- Det er ingenting i veien for å la hunden jobbe for HELE middagen sin en gang i blandt (det er jo det hunder gjør i naturen…).
- Ikke ødelegg matlysten til hunden din: Ikke kjør fri tilgang til mat. Fjern matskålen hvis hunden forlater denne uten å spise opp (og ikke gi den mat før neste måltid). Ikke putt ”noe godt” oppi maten til hunden hvis den ikke vil spise. Det er ikke farlig å la hunden gå en hel dag uten mat (så lenge den er frisk og rask). Den voksne hundens fordøyelsessystem (og forbrenning) er tilpasset med tanke på at det kan gå flere dager mellom hvert måltid.
- Husk at godbiter kan serveres på flere forskjellige måter. Godbiter kan serveres rolig fra hånden, eller du kan springe avgårde og la hunden jage etter godbitene i flere sekunder før du gir dem. Du kan også legge godbiter i en skål, og belønne med å si ”værsågod” og la hunden springe til godbitene. Varier gjerne serveringen slik at den passer best til adferden du trener.
Lek
Mange hunder elsker å leke med å dra i ei fille, jage etter en kong i snor, eller springe etter en tennisball som du kaster. Hvis du har en slik hund bør du absolutt benytte lek som belønning så mye du kan. Lek kan også benyttes som en overraskende belønning innimellom godbitbelønninger.
Hvis hunden din ikke liker å leke er det ingen grunn til å gi opp. Leking kan trenes opp! Slik leketrening bør gjøres separat fra trening på andre ting. Bare finn fram en leke og start og lek! Etterhvert som hunden synes at dette er morsomt kan du gradvis begynne å bruke det som belønning i treningen.
Du får best resultat hvis du lærer hunden å leke allerede mens den er valp. Med voksne hunder må du ofte slite litt mer for å få dem igang.
Hvis du har en hund som bare vil ha godbiter er det også en mulighet å lære den at den ikke får godbiten før den har lekt litt først. Lek litt med ball eller fille og bytt med godbit til slutt (pass på at den holder fast leken når den får godbiten).
Lær gjerne hunden å leke med kobbelet sitt i tillegg til vanlige hundeleker. Da har du alltid en belønning for hånden (selv bruker jeg bilnøklene som hundeleke hvis jeg ikke har noe bedre – men jeg tar ingen ansvar for uforutsette uhell hvis du gjør det samme…).
Mange er redd for at mye lek fører til at hunden blir stresset. Slik redsel er imidlertid som oftest sterkt overdrevet. Bare sørg for at hunden oppfører seg ”høflig” når dere leker – avbryt leken i 5-10 sekunder hvis hunden hopper på deg eller er uforsiktig med tennene sine. Lær også hunden å komme frivillig tilbake og gi fra seg leken (belønn med en godbit eller ved å starte leken på nytt).
Andre forsterkere
Husk at det finnes mange andre forsterkere også. Kort sagt kan alt som hunden din har lyst på brukes som forsterker. Hvis hunden din vil bort til en annen hund kan du få den til å sitte og se på deg før du sier ”fri”. Hvis hannhunden vil bort til en lyktestolpe, kan du kreve at den skal gå noen meter i slakt bånd før du sier ”fri”. Du kommer sikkert på mange flere slike eksempler.
Praktisk hjemmelekseOK – nok prat for idag. Nå skal det trenes! Her kommer dagens hjemmelekser:
Teoretisk hjemmelekseLes disse to artiklene: |
Vi snakkes i morgen!
Morten & Cecilie
Om forfatterneDette introkurset til klikkertrening er laget av Canis-gründerne Morten Egtvedt og Cecilie Køste, hovedinstruktører for Canis Hundeskole og forfattere av bøkene |