Leksjon 3: Innlæring av target stick

Leksjon 3: Innlæring av target stick

Adferden vi skal begynne med i dag er å lære hunden å berøre en såkallt target stick med snuten. Dette er faktisk en veldig nyttig ting å lære hunden.

Når hunden har lært å dytte på target sticken med snuten kan du plutselig styre hunden akkurat dit du vil ha den. Du kan dermed bruke target sticken til å lære inn en masse andre morsomme øvelser. Men først må vi lære hunden å berøre target sticken.

Slik lærer du inn target sticken:

Trinn 1

Hold target sticken rett foran nesa til hunden og vent! Første gang vil hunden sannsynligvis lukte på den av ren nysgjerrighet – klikk og belønn.

Trinn 2

Gjenta dette flere ganger. Etter et par forsøk vil kanskje hunden vente en stund med å berøre pinnen og prøve å få tak i godbiten på andre måter. Bare vær tålmodig, og pass på at du ikke i utålmodighet fører pinnen bort til nesa til hunden. Det lærer den ingenting av. Det er kun når hunden selv gjør en aktiv bevegelse at du skal klikke! Hold tuppen av target sticken rett foran hunden og klikk og belønn når hunden selv gjør en liten bevegelse i retning target sticken.

Trinn 3

Når du har klikket noen ganger for å berøre target sticken med snuten, vil det plutselig gå opp et lite lys. «Aha, mor klikker og belønner bare jeg dytter borti den lange saken!» Fra dette punktet går treningen veldig fort. Med valper tar det ofte bare 4-5 repetisjoner for å komme til dette nivået. Med eldre hunder må du beregne litt lenger tid. Du trenger ikke lære inn alt på en økt. Ta en liten pause etter et par minutters trening så ikke hunden går lei. Vanligvis tar de fleste hunder poenget etter 2-3 slike korte økter. Bare vær tålmodig i starten og la hunden finne ut på egen hånd hvordan den skal få deg til å klikke.

Trinn 4

Så snart hunden begynner å ta poenget er det viktig at vi begynner å variere litt.  Vi må lære den å følge etter target sticken når vi beveger den opp, ned, til siden, mens vi står stille, går eller springer. I starten klikker og belønner du bare hunden følger etter target sticken i et sekund eller to. Gradvis øker du tiden slik at hunden kan følge etter ihvertfall 10 sekunder uten å miste interessen. Vi har dermed muligheten til å styre hunden akkurat dit vi vil ha den.

Trinn 5

Så snart hunden har lært et target er det faktisk lett å overføre ferdigheten til andre targets. Du kan nå lære hunden å bruke pekefingeren din (eller knyttneven/håndflaten) som target ved å følge samme framgangsmåte. En post-it lapp er også velegnet å bruke som target på noen øvelser.

 

 Teoretisk hjemmelekse

Les artiklene:

Praktisk hjemmelekse

Lær hunden å berøre target sticken med snuten. Hvis det går greit kan du i tillegg lære den å berøre pekefingeren din og en post-it lapp i tillegg.

Vi tror du kommer til å ha det skikkelig moro med dagens hjemmelekse. Men vi må bare advare deg før det er for sent: Klikkertrening er sterkt vanedannende – når du har shapet din første adferd kan det være for sent å snu… Hvis du tenker på å hoppe av er det NÅ du må gjøre det! Slå av PC´en og glem alt vi har sagt!

I motsatt fall er det bare å finne fram target sticken og sette igang! 🙂

underskriftCK-ME

Morten & Cecilie


 

Om forfatterne

Dette introkurset til klikkertrening er laget av Canis-gründerne Morten Egtvedt og Cecilie Køste, hovedinstruktører for Canis Hundeskole og forfattere av bøkene